Épület automatizálás

Az épület automatizálás leegyszerűsítve annyit tesz a gyakorlatban, hogy otthonunkban, cégünk épületeiben egyéni preferenciáink szerint működtetjük az elektromos berendezéseket. Vagyis az általunk megadott beállítások alapján maguktól működnek, anélkül, hogy ki-be kapcsolgatnánk őket. A berendezések munkáját érzékelők segítik, ezek jelei alapján döntenek, hogy bekapcsoljanak-e. Segítségükkel hatékony energiafelhasználást folytathatunk, környezetünk és pénztárcánk érdekében. A HobaSec webáruház kínálatában számtalan épület automatizálási termékből válogathat.

Tovább
 

Az automatizált épületekben okos berendezések segítségével pl. folyamatosan egy általunk megadott tartományban tarthatjuk a hőmérsékletet (digitális termosztáttal). Olyankor világíthatjuk meg a helységeket, külteret, amikor arra valóban szükség van (mozgásérzékelő lámpákkal). A rendszerek központi egységei nem csak jeleket dolgoznak fel, de a rendszer egységeinek bizonyos meghibásodásait is jelezhetik. Üzemzavar mellett illetéktelen behatolások miatt is értesítenek minket, felhasználókat.

Az épület automatizálás egyik legnagyobb előnye az energiahatékonyság; segítségével spórolhatunk a számlákon, sőt, még a berendezések karbantartási költségein is. Fokozott kényelmet biztosítanak: folyamatosan kellemes hőmérséklet fogad minket a házban, a távirányításnak köszönhetően nem kell a kapcsolókhoz járkálnunk, bárhonnan vezérelhetjük az eszközöket. Mindemellett még nyugalmunkat is fokozhatjuk az automatizált biztonságtechnikai rendszerek által.

Egy automatizált épületet okosotthonként is szokás emlegetni a köznyelvben. Egy okosépület lényege, hogy a benne található elektromos eszközök egymással és a központtal is tudnak kommunikálni. Automatizálhatjuk egy épületben a fűtést-hűtést, szellőzést, világítást, konnektorokat, redőnyöket-sötétítőket, vagyonvédelmi rendszereket stb.

Automatizált biztonságtechnika

Egy okosotthon, okosépület szerves részét képezik az automatizált biztonságtechnikai rendszerek. Már használhatunk olyan elektromos zárat például, amihez hozzáérnünk sem kell a nyitáshoz-záráshoz. A kulcs helyett elegendő hozzá egy kártya vagy kulcstartó kártya. Előnye, hogy már meglévő bevésőzárhoz is felszerelhető. Mivel rengeteg (max. 64 000) ajtózár adatait tudja kezelni, így tökéletes választás lehet akár egy szállodába is. A zárakhoz természetesen érintésmentes kártyák, kulcstartós kártyák is kaphatók webáruházunkban. A kártyákhoz érdemes érintésmentes RFID enkódert beszerezni, ezzel olvashatjuk és írhatjuk is a kártyákat, kulcstartókat. Beléptető rendszerekhez rendelhető külön RFID kártyaolvasó, s egyéb kiegészítők, mint pl. nagyáramú relé.

Olyan csengő nyomógombot is választhat bejárati ajtójához, melynek megnyomásával mobiltelefonja is értesíti róla, hogy csengetnek. A Tuya nevű, ingyenesen letölthető mobilapplikációval számos, webáruházunkban is kapható okosotthon eszköz irányítható. Ilyen például a redőnyvezérlő egység, aminél nem kell kikelnünk az ágyból sem, hogy le- vagy felengedjük a redőnyt. Elég megnyomnunk egy gombot az applikációban, és az megteszi helyettünk. Vagyonvédelmi szempontból is hasznos eszköz, mert, ha elmegy nyaralni, akkor akár külföldről is mozgathatja redőnyeit, úgy tehet, mintha otthon lenne valaki.

Biztonságtechnikai eszközökkel nem csak értékeinket, magunkat is védhetjük. A webáruházunkban kapható hőmérséklet- és gázérzékelők például azonnal jelzik telefonunkon, ha bármi rendelleneset tapasztalnak. Amint a gáz eléri a 8%-os LEL értéket, szólni kezd a sziréna, s elzárja a kimeneten a gázszelepet. Ezek a Tuya appal is vezérelhető szenzorok a tüzet is képesek azonnal érzékelni, és jelezni.

Nem mehetünk el szó nélkül az okosriasztó készletek mellett. Hatékonyan hasznosíthatók épület automatizálás során: olyan, Tuya applikációval is irányítható eszközöket tartalmaz, melyek garantálják az épület védelmét. Válogathat beltéri LED-es hang és fényjelzők, felületre szerelhető mágneses nyitásérzékelők, rádiós nyitásérzékelők, mozgásérzékelők között. Az okosriasztó szett hasznos eleme a kültéri napelemes sziréna, ami akár még önmagában is használható riasztásjelző központként. Ezen szettekhez applikációra kapcsolható kamerákat is telepíthet. A szettek tartozéka egy LCD kijelzővel ellátott riasztásjelző központ is, amelynél max. 5 telefonszámot adhat meg értesítéshez. Így egy nagy családban vagy egy kis létszámú irodában ugyanúgy tökéletes választás lehet!

Zigbee eszközök okosotthonába

A webáruházunkból beszerezhető Zigbee okosotthon eszközök egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert országunkban is. Nem véletlenül, hiszen egy olyan vezeték nélküli kommunikációs protokollról van szó, amellyel már rengeteg eszközt felszereltek a gyártók. Vagyis segítségével könnyedén varázsolhatunk épületekből, otthonunkból automatizált épületet, okosotthont. Előnye, hogy nem csak egy, hanem egyszerre több gyártó termékeit is csatlakoztathatjuk rendszerünkhöz. A Zigbee protokollal számos, nálunk is beszerezhető eszköz kezelhető, például beltéri hangjelzők, hangjelzővel ellátott füstérzékelők vagy gázérzékelők. Utóbbi jelismétlő funkciójának köszönhetően akár jelerősítőként is szolgálhat. A betörőkkel szemben is védekezhet Zigbee eszközökkel, mágneses nyitásérzékelő, PIR mozgásérzékelő, hordozható vészjelző gomb segítségével. Mi több, még olyan LCD kijelzős radiátor termosztátot is rendelhet, amelyet ablaknyitás érzékelővel látott el a gyártó. Zigbee rendszerekben a hatótávolság növelésére mechanikus kapcsolókat használhat. Átjáróra is szüksége lehet a Zigbee eszközök applikáción való kezeléséhez, okosotthon kialakításához. A Zigbee rendszerek legnagyobb előnyét a végére tartogattuk, mégpedig, hogy a legtöbb eszköz a már említett Tuya applikációval is használható.

Digitális termosztátok

Digitális termosztátokra szükség van épület automatizálás során, hiszen ezek nélkül nincs automata fűtésszabályozás sem. Minden termosztátot kristályüveg előlappal látnak el a gyártók, és automatizálható rajtuk keresztül például a központi fűtés, a padlófűtés és hűtésvezérlés is. Többségük Tuya applikáción keresztül irányítható, sőt, még akár hangvezérléssel is a Google Assistant vagy az Amazon Alexa segítségével. Mivel nyitásérzékelővel is ellátják őket, ezért nagyban hozzájárulnak az automatizált épületek energiahatékonyságához. Kapcsolási pontosságuk szintén segíti az energiával spórolást.

Nyomókapcsolók, kiegészítők

Az épület automatizálás szerves részét képezik a különböző nyomókapcsolók, kiegészítők. Számos, webáruházunkban kapható távkapcsoló használja a Zigbee protokollt, ezek a Tuya applikációval is kompatibilisek. Megtalálhatók kínálatunkban még hordozható kinetikus nyomókapcsolók, felületre szerelhető, kültéri vagy beltéri kinetikus nyomókapcsolók is. Utóbbiak akár 100 méter távolságra történő átvitelre is képesek kültéren, beltéren pedig akár 30 méternyire.

A kinetikus nyomókapcsolókhoz vevőegységek is kellenek! Ezek többsége rádiófrekvenciával működik, Zigbee protokollt alkalmaz a kommunikációra, illetve kompatibilis a Tuya-val, valamint a Google Asszisztenssel és az Amazon Alexával. Fontos, hogy rendelés előtt mindig mérje fel, hány csatornás vevőegységre van szüksége! 6 csatornás esetében pl. csatornánként 5 db kapcsoló tanítható meg, vagyis összesen max. 30 db. Arra is külön ügyeljen, pontosan mely szériájú, típusú kapcsolókkal kompatibilis egy-egy nyomókapcsoló vevőegység!

Okos konnektorok

Épület automatizálási kínálatunkban okos konnektorok között is böngészhet, melyek lényege, hogy WiFi hálózaton keresztül, a Tuya applikáció segítségével bárhonnan „kihúzhatja” vagy „bedughatja” elektromos eszközeit. Nem kell többé amiatt aggódnia, hogy tényleg kihúzta-e vasalót. Ezek az eszközök is nagy szerepet vállalnak az energiahatékonyságban, sokat spórolhat a közreműködésükkel. Hangvezérléssel is működtethetők, ha csatlakoztatja őket az Amazon Alexa vagy a Google Assistant alkalmazásra. A Tuya-ból bármikor lekérdezheti az aktuális feszültséget, teljesítményt, valamint a kW/h-ban mért fogyasztást.

Egyéb

További épület automatizálási kínálatunkban találkozhat még feszültségcsökkentő modulokkal, gázérzékelővel együtt használható földgáz vészelzáró szolenoid szelepekkel. Az automatizált fűtésvezérlésnél jó szolgálatot tehetnek a radiátorokhoz, elosztóművekhez alkalmazható elektrotermikus szelepek, valamint a termosztatikus radiátorszelepek. Végül, de nem utolsó sorban mozgatómotorral ellátott rozsdamentes golyóscsapot is rendelhet webáruházunkból.

Tovább