tudastar

Haladó útmutató LED szalagok bekötéséhez

Szómágnes
2022.04.11 20:25
Haladó útmutató LED szalagok bekötéséhez

Előző cikkünkben már átnéztük, milyen szerszámokra, kiegészítőkre lehet szüksége olyankor, ha LED szalagok bekötésére készül – villanyszerelői segítség nélkül. Ahogy akkor ígértük, most ténylegesen magára a beszerelésre vonatkozó fortélyokat szedtünk csokorba. Ha mégis elakadna menet közben, keressen minket bizalommal!

Amin tud az ember, azon általában igyekszik spórolni; nincs ez másképp a LED szalagok bekötésével sem. Ráadásul, ha magunk próbálkozunk vele, még sikerélmény is ér minket! Szerencsére webáruházunkban mindent beszerezhet a projekthez. Nem véletlenül töretlen a LED csíkok népszerűsége, egyszerűségükkel bármely beltéri helységet hangulatossá varázsolják. Van, ahol fő fényforrásként üzemelnek, de sokszor csak dekorációs céllal kapnak helyet. Ne szaporítsuk tovább a szót, csapjunk inkább a lovak közé!

 

1. rész: megfelelő előkészületek

 

Minden beszerelés a felületek alapos tisztításával, zsírtalanításával kezdődik. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kihasználjuk a ragasztó maximális élettartamát. A rögzítés ugyanis a LED szalagok hátulján található, vékony, öntapadós réteggel történik, vagyis egyszerű, mint a karikacsapás. Gyakorlatilag bármilyen felületen fennmaradnak, pl. fán, műanyagon, üvegen, sőt, még akár fémeken is. Ha megvan, hogy pontosan mekkora LED csíkra van szükség, a pontos hely meghatározásához vegye figyelembe a tápegység számára fenntartott fali kiállás elhelyezkedését is. Így később nem lesz gond a szalagok, kiegészítők méretre szabásával!

Webáruházunkban 12, 24, 48 voltos egyen- és váltóárammal működő LED csíkok között válogathat, mindegyik 3, 5 vagy 10 méteres kiszerelésben rendelhető (egyedi igényeket is tudunk teljesíteni). Fontos róluk tudni, hogy mindegyiknél jelölik gyárilag – jellemzően három ledenként – hogy hol lehet őket elvágni. Sokszor elegendő egy forrasztásmentes csatlakozóelem a különböző darabok összeillesztésére, de van olyan is, ahol csak a forrasztás jöhet szóba. Utóbbi főleg olyankor fordul elő, amikor nagyon közel rakják egymáshoz a LED-eket a gyártók a csíkon. Szerencsére a webshopunkban kapható darabok többségénél ez nem jelent problémát, így a forrasztásos módszerre most nem is térünk ki külön, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy ez a legbiztosabb szerelési módszer.

 

LED szalag a kézben

 

 

2. rész: bekötés forrasztás nélkül

 

Készítse elő a LED adaptert, amely minden esetben egy szabványos AC vagy DC (AC= váltakozó áram, DC= egyenáram) kimenettel rendelkezik. Ez megkönnyíti a dolgát, hiszen számos típusú kiegészítőt, kábelt, elosztót, csatlakozót illeszthet hozzá. Mi több, még további funkcióval is elláthatja majd a választott LED szalagot, ugyanis számos, nálunk is beszerezhető fényerőszabályzó, távirányító rendelkezik ilyen DC csatlakozóval. Az ilyen adapteres LED tápegységek legnagyobb előnye tehát, hogy forrasztás nélkül, simán összekapcsolhatók a csatlakozókkal.

Ami a kötési módokat illeti, a közvetlen csatlakoztatás a leggyorsabb. Ennél csupán annyit kell csinálnia, hogy a LED csíkok szabad kábelvégeit becsavarozza az AC/DC anyába. Egy dologra ügyeljen nagyon, mégpedig a vezetékek és a DC csatlakozó polaritására! Ha kész a csavarozás, jöhet a LED szalag felragasztása az öntapadó felületek segítségével. Ezután dugja rá a tápegység kimenetére a csatlakozót, majd csatlakoztassa a tápegységet az elektromos hálózatra. Noha ez a legegyszerűbb kötési mód, nem a legnagyszerűbb, hiszen ennél nincs külön kapcsoló, csak a ki-be dugással tudja le-fel kapcsolgatni a LED csíkot.

Szerencsére gyorsan kihúzhatja a bajból egy zsinórkapcsolós DC kábel. Ennél is ugyanúgy kell eljárni kezdetben, mint az előző módszernél. Annyi a különbség, hogy a zsinórkapcsolós DC kábelt be kell iktatni a már meglévő csatlakozás közé, és tádám: már kapcsolható is lesz a LED szalag!

 

3. rész: LED szalagok vágása, toldása

 

Minden, webáruházunkban kapható LED szalag készletben min. 10 cm (de akár 20 is) bekötővezeték található. Ezek nem mindig elegendők a bekötéshez, előfordulhat, hogy toldásra lesz szükség. Nincs más dolga, mint a már jól ismert DC anyához egy DC apa csatlakozót keresni, és a kettő közé bekötni a kellő hosszúságú vezetéket. Itt is csak a polaritásra kell nagyon ügyelnie! Mivel 3, 5 vagy 10 méteres kiszerelésben, egyben rendelhet LED szalagot tőlünk, így megeshet, hogy vágni kell a csíkot. Nem kell aggódnia! A vágott darabok is használhatók egy LED szalag átalakítóval, aminek az egyik vége szabadon forrasztható, míg a másikon egy csíptethető forrasztásmentes csatlakozó található. Másik lehetséges megoldás egy felpattintható forrasztásmentes betápcsatlakozó használata.

Egy helységnek általában vannak sarkai is, így mindenképp szükség lesz a LED szalagok valamekkora szögben való elfordítására. Erre valók a forrasztásmentes sarokelemek, amiknek kábele szintén vágható, és ugyanúgy toldható a kellő hosszússágú vezetékkel. Csupán annyit kell tennie, hogy beilleszti a két elvágott LED csík közé a sarokelemet. A vágott LED szalagok egyenesben történő egymáshoz kapcsolására pedig ott vannak a forrasztásmentes toldóelemek. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy ezek általában a max. 60 ledes szalagokhoz passzolnak, ennél sűrűbb csíkokhoz már – ahogy az előző fejezetben említettük – forrasztásra lesz szükség!

Köszönjük, hogy velünk tartott a LED szalagok bekötéséhez készített útmutatónkban! Amennyiben bármilyen kérdés merült fel önben közben, ne habozzon, keresse ügyfélszolgálatunkat, akik készséggel állnak a rendelkezésére!