tudastar

Kezdő kisokos LED szalagok bekötéséhez

Szómágnes
2022.03.24 18:53
Kezdő kisokos LED szalagok bekötéséhez

A LED szalagok népszerűsége töretlen, és ez nem véletlen. Sokoldalúságuknak köszönhetően a ház szinte bármely pontjában használhatók. Gyakran építik őket gipszkartonos álmennyezetbe, és ugyanúgy használják például konyhaszekrényekhez, szobai polcokhoz, ágykeretekhez is az öntapadós LED szalagokat.

Népszerűségüket kedvező áruk mellett annak köszönhetik a LED szalagok, hogy nem fogyasztanak sokat, és rendkívüli személyre szabhatóság jellemzi őket. Könnyen hajlíthatók, akár 3 ledenként is elvághatja őket, s ennek köszönhetően a beszerelésük sem bonyolult. Cikkünk mégis azért született, hogy megkönnyítsük vásárlóink dolgát: csokorba szedtük, hogy első körben mikre kell figyelni a LED szalagok bekötésénél.

 

Mikre lehet szükség hozzá?

 

Amire mindenekelőtt szükség van a bekötéshez, az természetesen maga a LED szalag. Rendelés előtt mérje fel, hogy pontosan milyen kell az adott célra: kültérre vagy beltérre kerül? Fővilágításként szolgál majd, vagy csak kiegészítőként, dekorációs céllal? Pontosan milyen hosszú szalagra lesz szükség? Ha ezeket a kérdéseket tisztázta, jöhet a tápegység: egyszerű műanyagházas legyen, vagy kell a fémházas, esetleg vízálló? A teljesítményre külön ügyelni kell, attól függően, hogy mekkora teljesítményű LED szalagot nézett ki. Nem egy nagy ördöngösség: szorozza be a kiválasztott LED szalagok hosszát (méterben) az egyes darabok teljesítményével, fogyasztásával (ahány watt). Így tudja meg az összeteljesítményt, vagyis, hogy mekkora tápegységre lesz szükség! Ügyeljen arra is, hogy a kapott végeredménytől mindig egy kicsit nagyobb teljesítményű változatot rendeljen!

 

A LED szalagok egymáshoz csatlakoztatásához és az elosztásukhoz szükség lehet forrasztás nélküli csatlakozókra, sarokelemekre, toldóelemekre, gyorscsatlakozóval ellátott elosztóelemekre egyaránt. A forrasztásmentes csatlakozóknak köszönhetően nem kell villanyszerelőt hívnia, Ön is könnyedén kivitelezheti a dolgot. Aztán ahhoz, hogy be is tudja kapcsolni majd a LED csíkot, kelleni fog egy kapcsolóval ellátott tápcsatlakozó is.

 

A szerelési anyagokon túl mindenképp szükség lesz egy hatékony szerre a felületek előzetes zsírtalanításához! Aztán biztosan kelleni fog még egy csillagfejes csavarhúzó, egy forrasztópáka (kivéve, ha forrasztásmentes toldóelemeket választott!), szigetelő szalag és egy blankoló fogó.

 

 

Mire kell ügyelni?

 

Miután eldöntötte, hogy fővilágításként vagy dekorációs elemként szolgál majd a LED csík, ügyelnie kell, hogy milyen chipekkel szerelték a kinézett változatot. Kimondott fővilágításként azok szolgálhatnak, amelyek SMD 2835, 5630 vagy 5730 chipekkel szereltek. Jó lehet még fővilágításként is, de inkább kiegészítő világításként javasoljuk az SMD 5050 chipes LED szalagokat. Egyszerű, dekorációs elemként szolgáló szalagok lehetnek az SMD 3014 és 3528 chipesek.

 

Ha már adott a LED szalagok célja, előre kell gondolkodni, hogy hová fogja felszerelni őket, és mennyi ideig fogja őket használni átlagosan egy nap. Ha sok LED szalagot akar üzemeltetni fővilágításként beltéren, akkor mindenképp ipari tápegységet javasolunk. Ha mondjuk csak max. 10 méternyi csíkról és napi max. 2 óráról van szó, akkor elég lehet egy műanyag házas adapter. Ha viszont kültérre szánja a LED szalagokat, mindenképpen egy vízálló tápegységre lesz szükség. Annak kiszámítását, hogy pontosan milyen teljesítményű tápegységre lesz szükség, már az előző fejezetben ismertettük.

 

Végül, de nem utolsó sorban azt kell eldöntenie, hogy RGB vagy színváltós vagyis RGB-W rendszert szeretne. Szeretne-e CCT (színhőmérséklet) vezérlést a szalagokhoz? Szükség van-e dimmelhető változatokra? Fontos ezeket a kérdéseket is tisztázni, hiszen ezektől függ majd, hogy milyen vezérlésre lesz szükség. Amennyiben RGB vagy RGB-W LED szalagokat választott, mindenképp kelleni fog egy RGB vezérlő a távirányításhoz, színváltogatáshoz. Ügyeljen a vezérlő maximális teljesítményére! Ha a vezérlő teljesítménye kisebb a LED szalagénál, akkor rendelnie kell egy RGB vagy RGB-W jelerősítőt. Viszont, ha már erősítőt is köt a rendszerbe, akkor ajánlott több, azonos méretű/teljesítményű tápegységre váltani az egy tápegységet. Amennyiben monokróm LED szalagokat választott, úgy LED szalag dimmer nélkül nem fogja tudni szabályozni a fényerőt. Hasonlóan az előző esethez, itt is szükség lehet jelerősítőre, ha a dimmer teljesítménye kisebb a szalagokénál.

 

A LED szalagok bekötésének tényleges menetéről következő, haladó cikkünkben fogunk írni. Addig is böngésszen LED csík kínálatunkból, vagy keressen minket bizalommal, ha bármilyen kérdése adódott!