tudastar

A LED panelek 3 nagy előnye

Szómágnes
2022.03.03 19:18
A LED panelek 3 nagy előnye

Nem véletlen a LED panelek egyre gyorsabb terjedése az otthonokban, üzlethelységekben, irodákban. Jóllehet, drágábbak, mint a hagyományos fényforrások, ám hosszú távon bőven megtérül, ha ezekbe fektet. Lássuk hát, miért éri meg LED panelt választania!

1. Bármilyen helységben használható

A LED panel egyik legnagyobb előnye, hogy kialakításának köszönhetően mondhatni bármilyen helységben kiválóan alkalmazható. Funkcionálhat fő világításként egy szobában vagy nappaliban, sőt akár professzionális környezetben, pl. egy irodában, orvosi rendelőben is. Ha okosotthonná szeretné változtatni házát, akkor is használhat LED panelt, mivel ezek kapcsolását applikációkkal időzítheti, távolról vezérelheti okostelefonjával, sőt, akár saját hangjával is.

Formailag is nagy a választék: sokféle méretben, általában négyzet vagy kör alakban szerezheti be. Sokoldalúságát tovább fokozza, hogy egyéni preferenciái szerint választhat fehéret különböző színhőmérsékletekben (CCT), valamint színeset (RGB) egyaránt. A fényerőszabályozós változatokat dimmelhető LED paneleknek hívjuk. Alapvetően a hideg fehér számít természetes fénynek, így ezt szoktuk javasolni azokba a helységekbe, ahol a legtöbb időt töltik, pl. nappaliba, irodába, konyhába stb. A melegfehér LED panel pedig tökéletes lehet egy hálószobába. A fürdőszobákról még nem esett szó: ide is a hideg fehér fényforrást javasoljuk azzal a kiegészítéssel, hogy ügyelni kell az IP-védettség szintjére. Vizes helyiségekbe javasolt IP44-es LED panelt választani! Kültéren pedig már inkább IP54-IP68-as verziót válasszon, ami por-, víz- és páraálló is.

 

2. Nem rongálja a szemünket

A LED panelek tervezésekor különös figyelmet fordítanak rá a gyártók, hogy szembarát kivitelezésűek legyenek. Mitől lesznek azok? Nos, a LED chipek elé egy opál előlapot helyeznek, ami garantálja a teljesen egyenletes, homogén fényelosztást. Vagyis nem kápráztatják, vakítják a szemünket! Irodákba, dolgozószobákba pedig külön, ún. UGR LED paneleket gyártanak, amik még a sima változatoknál is jobban kímélik a szemünket. Szemkímélő tulajdonságuk még annak is köszönhető, hogy nem rendelkeznek stroboszkóp hatással.

 

3. Segít a spórolásban

Végül, de nem utolsó sorban a LED panelek egyik vitathatatlanul nagy előnye az energiatakarékosság. Annak ellenére, hogy rendkívül keveset fogyasztanak, tökéletes fénymennyiséget és -minőséget biztosítanak. Hogy ezt érzékeltessük: míg egy hagyományos izzó kb. 1000 üzemórát bír dolgozni, egy halogén pedig kb. 4000 üzemórát, addig a LED panelek ezek minimum tízszeresét teljesítik. Bizonyos típusoknál akár 100 000 (!) üzemórával is számolhatunk! És azért az sem mindegy, hogy a karbantartásuk sem kerül annyiba, mint a többi fényforrásé. A kompakt fénycsövek rengeteg hőt termelnek működésük során, mivel egy fémszál felmelegítésével bocsátanak ki fényt. Ezzel szemben a LED panelekben elektronok szabadulnak fel működés során, ami nem jár hőtermeléssel. Megközelítőleg tehát 80-90%-ot energiát spórolhatunk általuk a hagyományos fénycsövekhez viszonyítva.

A LED panelek ráadásul magasabb lumen/watt mutatóval bírnak a többi típusnál, ami annyit tesz, hogy a gyakorlatban sokkal gyorsabban be- és kikapcsolhatók. Amint felnyomjuk őket, már azonnal kibocsátják fényerejüket. Nem csak a pénztárcánkat kímélik, hanem környezetünket is. Ezt pedig nem csak az energiahatékonyság miatt mondhatjuk, hanem azért is, mert nem használnak hozzájuk mérgező gázokat, és kevesebb környezetromboló anyag termelődik a gyártásukkor.