tudastar

Így spóroljon a fűtésszámlán okos termosztáttal

Szómágnes
2022.03.17 19:47
Így spóroljon a fűtésszámlán okos termosztáttal

Az okos eszközöket vagy imádja valaki, és hasznosítja őket otthonában, vagy utálja, és ódzkodik tőlük. Nos, megnyugtatnunk mindenkit, nincs mitől félni – az okos termosztátoktól sem! Ez is csak az Ön utasításai, beállításai alapján végzi dolgát, semmi olyat nem tesz, amire nem hatalmazza fel.

Ahogy mondtuk tehát, az okos termosztát a felhasználói beállítások alapján automatizáltan végzi a dolgát. Munkáját érzékelők is segítik, így alkalmas lehet például a mozgás vagy az ablaknyitások érzékelésére. A technológiának köszönhetően termosztátjait egy applikáció segítségével otthonautomatizálási rendszerével, mobiltelefonjával is összekötheti.

 

Kis befektetés, gyors megtérülés

 

Jelentősen könnyebbé válik a spórolás a fűtésszámlákon, ha bármikor, bárhonnan hozzáfér a beállításokhoz telefonja segítségével. Akár egy egész hónapnyi fűtési-hűtési időszakot beállíthat előre. Mivel a kutatások alapján egy háztartás energiafogyasztásának kb. 80%-át a fűtés és melegvíz-előállítás teszi ki, így jól érzékelhető, hogy mennyit jelent egy optimálisra kalibrált fűtési rendszer. Egy okos termosztáttal sokat faraghat a fűtésszámlákon! A legtöbb ilyen eszköz már beépített hőmérővel, sőt még külső hőmérséklet érzékelővel is rendelkezik. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy akár már 0,5 Celsius fokos különbséget is észlelnek! A mérési pontosság pedig kulcskérdés, hiszen 1 Celsius fokos változással megközelítőleg 7%-ot spórolhat az energiával. Vagyis sokat számít, hogy ha mondjuk 21 fokra van beállítva a fűtés, akkor tényleg annyi folyamatosan és nem 21,5 vagy épp 22.

Megfelelő programozással nem fog feleslegesen fűteni, nincs szükség a termosztátok fel- és letekergetésére (amiről sokszor megfeledkezünk). Beállíthatja, hogy éjjel csak 19 Celsius fok legyen, hiszen abban aludni is kényelmesebb, reggel, amíg elindul a család otthonról, legyen 21, aztán amíg nincs otthon senki, ismét hűtsön vissza a rendszer 19 Celsius fokra. Majd, amikor már mindenki hazaér, legyen melegebb, mondjuk 22 Celsius fok a házban, hiszen ilyenkor él a család közösségi életet. Ha úgy látja, hamarabb fog hazaérkezni a szokásosnál, bármikor módosíthatja a beállítást telefonján, hogy hamarabb fűtsön be a rendszer. Nem érdemes szélsőséges értékekre kalibrálni a termosztátot, hiszen úgy több energia fogyhat. Az áramszámla miatt sem kell aggódnia egy ilyen eszköznél, hiszen minimális áramot fogyaszt.

 

Spórolást lehetővé tevő funkciók

 

A webáruházunkban kapható digitális termosztátokat több applikációval is párosíthatja: kompatibilisek a Tuya applikációval, távvezérelheti őket az Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens segítségével is. Így okoseszközével nem csak a termosztát kijelzőjén követheti nyomon az aktuális hőmérsékletet, hanem akár munkahelyén, okostelefonján is. Ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a spórolás, az okos termosztátoknál is át kell gondolni, hogy hová helyezi őket: ne a leghidegebb falra kerüljenek, de ne is egy olyanra, ahol mondjuk egész nap tűz rájuk a nap.

Az applikációkon nem csak az aktuális hőmérsékletet láthatja, hanem az energiafogyasztást is. Így, ha sokallja az aktuálisat, a hónap hátralévő részében visszább is vehet 0,5-1 fokot a fűtésen. Okos termosztátjainkkal nem csak a fűtést, a hűtést is vezérelheti! A komolyabb, drágább darabok már érzékelik azt is, hogy ha például nyitva van egy ablak. A fűtésen való spóroláshoz arra is szükség van, hogy monitorozzuk a helységek levegőjét. Szerencsére erről is gondoskodik az okos termosztát. Vizsgálja a levegő összetételét, hogy mennyire párás, így azt is jelzi telefonján, ha már illene szellőztetni.