tudastar

Mi fán terem a ZigBee?

Szómágnes
2022.04.07 11:31
Mi fán terem a ZigBee?

Sokan keverik a szezont a fazonnal, és azt gondolják, a ZigBee egy ugyanolyan alkalmazás, mint mondjuk a Google Asszisztens vagy az Amazon Alexa. Ezért született meg az ötlet, hogy tisztázzuk, pontosan mi is ez, mire jó, és hogyan működhet az Ön háztartásában is. Lássuk hát!

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy nem egy mobilapplikációról beszélünk a ZigBee esetében! Sokkal inkább egy olyan, épület automatizálás során használt vezeték nélküli kommunikációs protokollról, melynek segítségével bárhonnan felügyelheti teljes házát, irányíthatja az otthoni berendezéseket. Nincs másra szükség hozzá, mint egy telefonra. Mondhatni, hogy minden is automatizálható otthonában általa. Viccet félretéve, a ZigBee kompatibilis rendszerek olyan okosak, hogy érzékelik a felhasználó tartózkodási helyét, és automatikusan aktiválják a rácsatlakoztatott eszközöket. Így például, amint elmegy otthonról, magától beriaszt a rendszer, leveszi a fűtést, lekapcsolja a világítást és még sorolhatnánk. Hogy még mi mindent tesz meg, az csak az Ön preferenciáitól függ, és attól, milyen eszközöket kapcsol a ZigBee-s rendszerbe.

 

Spóroljon a ZigBee segítségével!

 

A legjobb az egészben, hogy ZigBee kompatibilis berendezésekkel nem csak otthonát tudhatja biztonságban, hanem pénztárcájának tartalmát is, hiszen sok energiát spórolhat az otthon-automatizálással. A ZigBee eszközök minimális elektromos energiát fogyasztanak, így még a legkisebb elemes vagy akkumulátoros kütyük is évekig bírják anélkül, hogy cserélné bennük az energiaforrást. Kimondottan gazdaságos a protokollt használó rendszerek üzemeltetése, kevés adatforgalmat bonyolítanak. Hab a tortán, hogy a bekerülési költségük is alacsony, olcsó a ZigBee eszközök beszerzési ára. Ez pedig annak köszönhető, hogy több gyártó is használja a protokollt, tulajdonképp egy iparági szabványnak tekinthető.

 

 

Számtalan gyártó használ már ZigBee protokollt

 

Tehát a legnagyobb előnye a ZigBee-nek az, hogy nem egyetlen gyártó saját vívmánya. Segítségével több különböző márka berendezése is tud kommunikálni egymással. Csak hogy az ismertebbek említsük: Amazon Echo Plus, Apple HomePod, Blitzwolf, Google Home, Samsung Smart Things, Xiaomi Mijia Smart Home – a teljesség igénye nélkül. Nem csak távirányíthatók a ZigBee eszközök, hangvezérelhetők is pl. az Apple Home Kit, az Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens közvetítésével. A Zigbee Alliance nevű iparági közösség által fejlesztett protokoll egyébként kódolt adattovábbítással működik, vagyis biztonságos a berendezések közti kommunikáció.

Arra kell ügyelnie az okosotthon rendszer kialakításakor, hogy bizonyos, ZigBee-t használó gyártók nem támogatják a harmadik féltől származó eszközöket. Csak hogy konkrét esetet is említsünk, a Philips Hue okosvilágításnál kizárólag ilyen Philips izzókat lehet integrálni a rendszerbe. Viszont visszafelé már működhet a dolog, azaz, ha gyártófüggetlen központi egységeket vásárol, akkor ahhoz csatlakoztathat Philips okos fényforrásokat és más gyártó termékeit is. Azt, hogy milyen sokrétű a ZigBee felhasználása, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyan neves gyártók alkalmazzák már, mint a Bosch, Indesit, Ikea, Belkin, Honeywell, Huawei, Miele, Osram, Samsung, Velux. És kis túlzással végtelenségig folytathatnánk a sort…

 

Szent hármas

 

A ZigBee protokollt használó okosotthon rendszerek működtetéséhez három típusú eszközre van szükség: egy központi egységre (hub), jeltovábbítókra (router) és végberendezésekre (okos eszközök). Hátrányként szokták emlegetni a ZigBee esetében, hogy rövid a hatótávolsága, ám ez nem lehet ellenérv, hiszen kiküszöbölhető a probléma ún. útválasztókkal (gateway). Minél több ilyen csomópont található az okosotthon rendszerben, annál stabilabb lesz.

Mára már temérdek eszköz használ ZigBee-t, így például csatlakoztathat okosotthon rendszeréhez fényforrásokat (pl. Ikea, Philips, Aqara), szenzorokat (pl. mozgás- és nyitásérzékelőket, páratartalom- és hőmérséklet-érzékelőket, fény- és füstérzékelőket, víz- és gázszivárgás-érzékelőket), villanykapcsolókat, konnektorokat, multimédia távkapcsolókat, digitális termosztátokat stb. Webáruházunkban is számtalan ZigBee kompatibilis eszközt, kiegészítőt talál, tekintse meg épület automatizálási kínálatunkat!