tudastar

Milyen érzékelőkre lehet szükség egy otthoni biztonságtechnikai rendszerben?

Szómágnes
2022.02.22 17:49
Milyen érzékelőkre lehet szükség egy otthoni biztonságtechnikai rendszerben?

Néhány évvel ezelőtt még inkább csak a vállalatokra, cégekre volt jellemző, hogy biztonságtechnikai rendszereket alkalmazzanak. Mára azonban egyre terjednek a hétköznapi emberek, háztartások körében is. Mi ennek az oka? Cikkünkből kiderül, és az is, hogy ha Ön is szeretne otthonába ilyen rendszert, akkor milyen érzékelőket kell beszereznie hozzá.

Az egyik ok mindenképp a biztonságtechnikai rendszerek modernizálódása, a vezeték nélküli változatok terjedése. Utóbbiak bekötése viszonylag egyszerű és gyors, ezáltal olcsóbb a munkadíj is. Az áraknak köszönhetően már egy átlagos, közép- és felsőréteghez tartozó háztartásban élő család is megengedheti magának őket. A másik, hogy számtalanszor hallhatunk a hírekben betörésekről, lopásokról. Ezt elkerülendő, olcsóbb beszereltetni egy ilyen rendszert ahhoz képest, hogy kipakolják minden ingóságunkat, pénzünket a házból. Ráadásul nem csak vagyonunkat, életünket is védhetjük velük.

 

1. Füstérzékelők, CO-érzékelők

Testi épségünk közvetlen védelméről a CO-érzékelők, füstérzékelők gondoskodnak. Fontos leszögezni, hogy a két szenzor teljesen különbözik egymástól. Míg a füstérzékelők optikai műszerek, vagyis a levegő szálló részecskéit figyelik, addig a CO-érzékelők a levegő gázkoncentrációját, összetételét monitorozzák. A füstnek ugyan van jellegzetes bűze, ám a szén-monoxidnak nincs, alattomos mérgező gáz. Amennyiben kazán, konvektor vagy épp kandalló dolgozik otthonában, mindenképp rakasson az otthoni biztonságtechnikai rendszerébe CO-érzékelőt is. Ezen szenzorok alkalmazásával minimálisra csökkenthető az észlelési idő, megmenthetik az életünket, házunkat pedig a teljes leégéstől.

 

2. Kültéri és beltéri mozgásérzékelők

A kül- és beltéri mozgásérzékelők a biztonságtechnikai rendszerek kulcselemei. A vagyonvédelem mellett közvetetten ezek is gondoskodnak a testi épségünkről. Gondoljunk csak bele: egy elvetemült betörő még minket is képes lenne bántani, ha nagyon szeretne pénzhez jutni. Működési elvük alapján találkozhatunk mikrohullámú sugarat, infravörös fényt és hanghullámokat használó mozgásérzékelőkkel is. Ezek ötvözéséből születnek az ún. kombinált érzékelők, amik egy algoritmus segítségével egyetlen digitális jelet kreálnak az analóg jelekből. Leggyakrabban PIR szenzorokkal találkozhatunk, amik a szobák hőtartományát monitorozzák, és akkor jeleznek, ha ebben változást észlelnek.

 

érzékelők biztonságtechnikai rendszerhez

3. Nyitásérzékelők ablakokhoz és ajtókhoz

A nyitásérzékelők több szempontból is hasznosak: egyrészt jelzik, ha nyitva felejtjük mondjuk az ablakot, másrészt azt is, ha valaki illetéktelenül akar behatolni a házunkba. Léteznek kábeles és vezeték nélküli változatok is. Előbbiek beszerelése összetettebb feladat, ráadásul érdemes előre gondolkodni. Már a nyílászárók beszerelésekor ajánlott ezeket is telepíteni. Ellenkező esetben nem túl szép látvány a kábelek rengetege a nyitásérzékelők körül.

 

4. Üvegtörés-érzékelők

Az üvegtörés-érzékelők még azelőtt jeleznek nekünk, mielőtt a betörő betenné a lábát az otthonunkba. Vezeték nélküli változataik előnye, hogy nem kell őket közvetlenül az ablakhoz szerelni, kábelezésre sincs szükség. Még nagyobb előnyük talán, hogy ezáltal fóliázott üvegekhez is lehet használni őket. A minőségi darabok kiszűrik a természeti jelenségeket, pl. a mennydörgéseket egy viharban, így nem jeleznek sokszor feleslegesen.

 

5. Folyadékérzékelők

A folyadékérzékelők nem feltétlenül képezik a biztonságtechnikai rendszerek szerves részét, ám otthon, egy háztartásban nagyon is jól jöhetnek. Ezek segítségével egyből érzékelhetjük, ha szivárogni kezd a mosógép vagy mondjuk a mosogatógép, netán csőtörés történik.

Webáruházunkban Ajax biztonságtechnikai termékeket forgalmazunk, melyek Európa-szerte ismertek és elismertek. A nálunk kapható Ajax érzékelők kivétel nélkül vezeték nélküliek, mert így a rendszer telepítése sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a vezetékes változatoké. Az eszközök applikáción keresztül, mobilunkon vezérelhetők. Válogasson kínálatunkból!