tudastar

Most akkor okos otthon vagy épület automatizálás?

Szómágnes
2022.03.10 20:37
Most akkor okos otthon vagy épület automatizálás?

Az okosotthon és az épület automatizálás egymás szinonimáiként épültek be a köztudatba, sőt, néha még a webáruházak maguk is keverve, egymás helyettesítésére használják őket. Ezért is született meg az ötlet, hogy tisztázzuk, melyik-mit jelent pontosan, miben térnek el egymástól. Tartson velünk!

Nem csoda, ha Ön sem tudja pontosan, melyik fogalom mit takar, hiszen még a webáruházak, szakemberek sem következetesek sokszor a használatukat illetően. Ha röviden és nagyon lesarkítva akarnánk összefoglalni, azt mondhatnánk, hogy az okosotthon a kényelmünket szolgálja, míg az épület automatizálás legfőbb célja az energiahatékonyság, és általában egy komolyabb rendszer takar. De mégsem tudhatjuk le ennyivel, hiszen ennél sokkal árnyaltabb a helyzet…

 

Okosotthon: eszközök összehangolva

 

Induljunk ki onnan, hogy mi az, amire biztosan szükség van egy okos otthonhoz? Nos, egy okostelefonra biztosan. Na és persze mobilapplikációról vezérelhető, vezeték nélküli technológiával ellátott „okos” berendezésekre is. A következő kérdés, hogy milyen eszközök lehetnek ezek? Gyakorlatilag a teljes elektromos rendszer (konnektorok, kapcsolók), a világítások, a fűtés (termosztát), a teljes biztonságtechnikai rendszer (kamerák, riasztó, ajtózárak). Egy okos konnektor segítségével például nyomon követheti az otthoni áramfogyasztást, egy okos kapcsolóval felkapcsolhatja a villanyt az ágyból, kikapcsolhatja a zenét, leengedheti a redőnyt. Applikáción keresztül ki- és beriaszthat, bármikor és bárhonnan ránézhet a kamerákra, nyomon követheti, hogy ki és mikor zárkózott be. Sőt, bármikor megbizonyosodhat róla, hogy tényleg bezárta-e az ajtót, s ha nem, telefonjáról is megteheti utólag, helytől függetlenül. Ugyanígy, egy meleg nyári napon a munkahelyén dolgozva, hazaindulás előtt bekapcsolhatja a klímát, hogy kellemes idő fogadja otthon. Az okostermosztátokkal spórolhat a fűtésszámlán, legyen szó bármilyen tüzelőanyagról (gáz, elektromos áram, fa, központi fűtés).

Vagyis egy okos otthon esetében nem feltétlenül az automatizáláson van a hangsúly. Sokkal inkább azon, hogy bármikor kénye-kedve szerint vezérelheti a rendszerhez csatlakoztatott eszközöket. Bármikor és bárhonnan beavatkozhat a működésükbe, egy helyen (a mobilapplikációban) központosul minden. Nem csak az épületgépészeti rendszereket csatlakoztathatja az okos otthon rendszerhez, hanem a tévéket, számítógépeket, egyéb médialejátszókat is. Egy a lényeg, hogy az otthonában található berendezések egymáshoz és a központhoz is tudjanak csatlakozni.

 

 

Épület automatizálás: megy minden magától

 

Ezzel szemben egy automatizált épület berendezései teljesen önállóan, az ott lakóktól / dolgozóktól függetlenül működhetnek. Pontosabban nem feltétlenül kell közbe avatkoznia, állítgatnia a dolgokat, az eszközök mindig az aktuális körülményeknek megfelelően működtetik magukat. Hogy konkrét példával is szolgáljunk, egy automatizált épületnél beállíthatja mondjuk, hogy az udvari lámpa automatikusan felkapcsoljon sötétedéskor. Időbeni beállítással megadhatja, hogy este 10-től reggel 6-ig csak 21 fok legyen, mert olyankor senki nincs az irodában, ám napközben, amikor mindenki az asztaloknál ül, legyen 23 fok. De teljesen automata üzemmódban 100%-ban a rendszerre bízhatja a dolgot, ami így a kültéri időjárást, hőmérsékletet figyelembe véve állítja a beltéri hőmérsékletet. Az épület automatizáláshoz hozzá tartozhat az is, hogy egy adott időintervallumon belül magától legyen mondjuk a kézmosáshoz engedett víz pl. 30 fokos.

Egy automatizált épület fenntartása, üzemeltetése jóval gazdaságosabb és környezetkímélőbb is, mint egy átlagos házé. Ha ügyesen kalibrálja a rendszert, mindig épp csak annyi energiafogyasztás lesz, amennyire ténylegesen szükség van. Jóllehet, elsőre drágának tűnhet a kialakítása, de viszonylag hamar észlelni fogja a változást a havi számlákon, a megtérülés 1-2 éven belül sikerülhet egy családi ház esetén. Teljesen automata üzemmódokat is választhat, vagy beállíthat egy, a rendszerhez tartozó digitális kijelzőn (pl. termosztáton) vagy akár mobiltelefonjáról bizonyos, helységenként és időszakonként változó beállításokat. A fűtés mellett automatizálhatja a szellőztetést, a napelemeket, a vagyonvédelmi rendszereket, a világítást is.

Nagyobb épületeknél, ipari létesítményeknél még komolyabb szerep jut az energiagazdálkodásnak, s ezáltal az épület automatizálásnak is. A felsorolt berendezéseken túl teljesen automatizálhatja a dolgozók bejutását a létesítménybe. Beállíthatja, hogy ki-milyen helységbe juthat be, ellenőrizheti, hogy az adott személy minden kötelező munkavédelmi eszközt visel-e. Egy ilyen komplex épület automatizálási rendszer kiépítése persze már nagyobb falat, így érdemes szakértőkre bíznia. Nem is kell messzire mennie hozzá, forduljon hozzánk bizalommal!